HockeyNews
PLUS

FBK-stjärnan om nygamla rollen och utmaningarna som center: "Tajming är a och o"

(24798) Victor Ejdsell
Bildbyrån

Publicerad: 2 oktober 2022

FacebookXWhatsApp

TIMRÅ. Känd som en kraftfull ytterforward från att nu vara viktig center.
Victor Ejdsell har fått en nygammal roll, och trivs.
– Det tar ett tag innan man verkligen hittar rätt, men inledningsvis så tycker jag att jag skött mig rätt okej, säger han till HockeyNews.se.

När Färjestad skickade tre centrar på landslagsuppdrag förra vintern slängdes Victor Ejdsell som ersättare på en av platserna. Det sådde ett frö hos tränaren Tomas Mitell.

Så när det stod klart att man skulle tappa både Jacob de la Rose och Gustav Rydahl meddelade han Ejdsell att han skulle spela center under nästa säsong.

Den säsongen är nu sex SHL-matcher gammal, och ett antal försäsongsmatcher och CHL, och Ejdsell kommer allt mer till sin rätt som center.

– Det var ett par matcher förra säsongen, där vi väl hade tre centrar med landslaget, så då hade vi väl inget val och där någonstans tror jag väl att idéen föddes hos ledningen. Det såg helt okej ut och det är inte jättelätt att få tag på centrar, och det känns som att de är nöjda med det jag gjort hittills, säger Ejdsell och fortsätter:

– Sedan är det klart att det finns förbättringspotential, det gör det alltid. Vi hjälps åt, det är framförallt i egen zon, men offensivt tycker jag att det känns bra.

Fyra matcher in på säsongen var Ejdsell fortfarande poänglös, men i torsdags mot Skellefteå öppnade han målkontot och mot Timrå i lördags blev det två nya assist.

Mot Timrå fick han dessutom nya kedjekamrater i form av Michael Lindqvist, som gjorde två mål, och Marcus Nilsson, som gjorde ett mål mot Timrå, efter att både Daniel Viksten och Oscar Lawner fallit bort.

– Det är skönt. Jag är rätt nöjd med mitt spel även om jag inte haft utdelningen, jag har varit involverad i mycket. Men det är gött att få det, tidigt i en match dessutom, säger FBK-centern.

Det gick rätt bra för er som kedja?

– Uppenbarligen så blev det bra. Vi fick spela mycket offensivt och det är gött att man kunde leverera också. Vi snackade en hel del och det kändes som att alla var på samma sida.

Ejdsell är inte helt ny för centerrollen, redan innan förra säsongens inhopp hade han spelat center.

Men det var ett tag sedan, och det märks ibland tycker han.

Samtidigt som han gillar .

– Man blir lite mer involverad, både i defensiven och offensiven. Det går upp och ned, vissa matcher är svårare än andra. Jag hade någon hemma mot Skellefteå där det blir lite markeringsmiss, och man faller lätt tillbaka i gamla vanor, jag har trots allt spelat forward i 4-5 år så det är klart att det sitter kvar. Så det tar ett tag innan man verkligen hittar rätt, men inledningsvis så tycker jag att jag skött mig rätt okej, säger han.

Vad säger du om hans prestationer hittills som center, Tomas?

– Ganska så bra tycker jag. Sedan kommer det alltid vara lite i markeringsspelet, och så tekade vi bättre idag och så fick han lite utdelning idag (läs lördag) vilket var bra. Men jag tycker att han varit en av de som drivit laget under de första sex matcherna. Och det är viktigt för en offensiv spelare att få den utdelningen också.

En annan omställning är det faktum att han måste teka.

En konstform som inte är helt lätt att bemästra när man inte övat på det på riktigt på ett tag.

– Det går lite upp och ned. Ibland går jag in och har inte tajmingen, och det känns som att det är a och o för mig. Har jag tajmingen så tekar jag bra, och det är viktigt för självförtroendet att känna att man vinner många tekningar. Då får man också börja mer med pucken istället för att lägga 30 sekunder på att jaga den, det gör en rejäl skillnad. Det är otroligt viktigt, och det kommer bli bättre hoppas jag.

De två framspelningarna från Ejdsell var starkt bidragande till att Färjestad kunde bryta sin tre matcher långa förlustsvit.

Och även om det är tidigt på säsongen så hymlar han inte om att det var skönt att sätta punkt för sviten.

– Ja, men absolut. Tre matcher är en sak, men fyra matcher då börjar det plötsligt bli svettigt, säger han och fortsätter:

– Det var inget fel på självförtroendet i sig, och det var ingen superpress över att vi spelat skit för så var inte fallet. Utan det var mer att vara mer konsekvent, och inte släppa in sex mål för det funkar aldrig i SHL. Så vi snackade mycket om defensiven, att ta mer ansvar i vad man gör och vad man inte gör.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!